Otvorena izložba Yoshikatsu Tamekanea

31 Siječanj 2020

 

 

 

 

Otvorena izložba 'Život je putovanje' poznatog japanskog umjetnika grafike Yoshikatsu Tamekanea (30. siječnja 2020).

 Yoshikatsu Tamekane postavio je više od 90 samostalnih izložbi te sudjelovao na mnogim eminentnim grafičkim manifestacijama diljem svijeta. 

I

zloženi radovi nastali su u tradiciji ukiyo-e, tehnici japanskog drvoreza i slikarstva, koja datira još iz 17. stoljeća.

 

Kako se navodi u katalogu izložbe, svojim radom nastavlja spomenutu tradiciju te joj daje snažan autorski pečat. Drvo i voda čine suštinu materijalnog sloja ove tehnike te oboje opisuju, doslovno i simbolički, smisao života – rast i plodnost.

U

mjetnik ponajprije razmišlja o materijalu, prilagođava mu se prožimljući znakove njegova rasta s vlastitim slikama i osjećajima. On tako svojim rukama preobražava svijet prirode u svijet sofisticirane estetike.

Voda pak predstavlja tijek, nezaustavljivu promjenu i život. Neizostavna je u procesu ručne izrade papira, kao i u pripremi boje te nastanku grafičkog lista u tradiciji ukiyo-e.

U radovima zlatna i srebrna boja imaju značajnu ulogu, te istovremeno nastavljaju klasičnu estetiku japanskog drvoreza, no i preoblikuju je. Upotrijebljeni u Tamekaneovim grafikama, zlatni listići ne predstavljaju materijalno bogatstvo i sjaj, već materiju nepromjenjivu u vremenu. Dakle, zlato označava bezvremensku ljepotu, drevnost i vječnost.

Srebrna boja, s druge strane, s vremenom tamni, pretvara se u crnu boju i slika je završena kada se to dogodi. No, autor želi i zadržati srebrnu patinu te tada koristi aluminij čime postiže dojam nadrealnog ozračja svojih prizora.

Izraz ukiyo-e najčešće se prevodi kao "slike plutajućeg svijeta", pa je tako i život, kao dio svijeta, glavna tematika Tamekaneovih radova. Život kao putovanje od rođenja do smrti, putovanje u vremenu i putovanje s drugima.Svijet je u njegovu djelu prikazan od najmanje vlati trave do nepreglednog plavetnila; nastali je likovni jezik pritom vizualno slojevit i kompleksan te se kreće od figurativnih motiva do čistih likovnih znakova.

Dojam je da autorova umjetnost posjeduje suptilnu, ali vrlo uvjerljivu, sposobnost da prenese promatrača u prostor radosti, svjetlosti i unutrašnje širine.

U ime Grada Rijeke otvorenju izložbe prisustvovao je gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je umjetniku predao pozivnicu za svečano otvaranje EPK - Rijeka 2020, a program je realiziran u suradnji s Ustanovom Dvorana kulture "Joga u svakodnevnom životu" i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

 

 

  • Tamekane
  • Tamekane3
  • Tamekane4
  • _DSC5292
  • _DSC5296
  • _DSC5305
  • _DSC5355
  • _DSC5361