Obilježen dan Ayurvede

02 Studeni 2021
 Ayurveda18

 

 

 

 

 

 

 

 

U Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' Rijeka, u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj, obilježen je 6. Dan ajurvede. Ove godine Dan Ayurvede obilježen je 2. studenog. Programu je prisustvovao Veleposlanik Republike Indije u RH Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava sa suprugom, gradonačelnik Rijeke g. Marko Filipović, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a i predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera g. Vladimir Mozetič, prof. dr. Ante Simonić kao i drugi uvaženi gosti, predstavnici medija i ostali posjetioci.

U glavnom dijelu programa, nakon prigodnih riječi, svi prisutni uživali su u tradicionalnim indijskim vegetarijanskim slatkim i slanim delicijama pripremljenih od strane Vegetarijanskog bistroa 'Tifan Co.' te se upoznali s najvažnijim indijskim začinima i osnovnim načelima ajurvede u kulinarstvu, uz prezentaciju edukativnih materijala i brošura.

 

.

 

 

Predstavljanje međunarodnog programa Indija: Dolinom Inda i dalje

05 Studeni 2020
 Dolinom Inda  01

 

 

 

 

 

 

 

 

5. studenog 2020. u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' održana je prezentacija međunarodnog kulturnog programa 'Indija: Dolinom Inda i dalje'. Predstavljen je dio programa koji se organizira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a koji tematski obuhvaća osvrte na indijsku filozofiju, duhovnost, znanost, politiku i umjetnost.

U ime Dvorane kulture 'Joga u svakodnevnom životu', kao suorganizatora Arheološkom muzeju Zagreba, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Celestina Vičević. Predstavnicima brojnih medija obratili su se: Sanjin Mihelić ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Nj.E. Raj Kumar Srivastava Veleposlanik Indije u RH, Mladen Zlamalik predsjednik Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i dr.sc. Marin Karuza u ime Sveučilišta u Rijeci. U ime grada Rijeke nazočne je pozdravio Marko Filipović zamjenik gradonačelnika.

 

.

 

 

U početku bijaše sunya

07 Ožujak 2020
 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 6. ožujka, u sklopu suradnje s Arheološkim muzejom iz Zagreba i Veleposlanstvom Indije održan je prvi u nizu programa pod nazivom "U početku bijaše śūnya" : Izložba "Nule" Jakova Žapera sjajno se uklopila u ambijent Dvorane kulture 'Joga u svakodnevnom životu'. Nadahnut indijskim matematičkim tekstom prof. Žaper je majstorski jednostavno kompozicijom, ritmom i bojama uprizorio śūnyu.
Prof. Lavoslav Čaklović poveo nas je na jedinstveno putovanje od broja do svijesnosti. Mogli smo čuti kako su se brojevi poimali u Indiji u Navya-Nyaya školi u 13.st. i kakva je njihova veze sa Russellovim paradoksom. Što je svijest i zašto čitati Patanjalijeve joga sutre. Kroz igru i zabavu razvijati svijest o brojevima, za djecu i odrasle putovanje je tek počelo...

 

 

Održivost u svakodnevnom životu / Neboder za ptice

01 Ožujak 2020
 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 28. veljače u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' održan je okrugli stol pod nazivom 'Održivost u svakodnevnom životu' na kojem su sudjelovali stručnjaci s područja arhitekture, energetike, bioraznolikosti, urbanog planiranja i arheologije.

 


U subotu, 29. veljače svečano je otvoren 'Neboder za ptice', umjetnička instalacija autora Vladimira Perića Talenta. Samom otvorenju prethodio je kulturno-umjetnički program: performance 'Svileni let' u izvedbi plesačica na svili te klasična glazbena izvedba violinista Alberta Surine.

 

Prezentacija Kalaripayattu - drevne indijske borilačke vještine iz Kerale, Indija

23 Veljača 2020

 

U subotu, 22.veljače 2021. u Rijeci moglo se po prvi puta uživo vidjeti drevnu indijsku borilačku vještinu  Kalaripayattu. Iznimna priredba organizirana je u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj. 
Predstavljen je tzv. južni stil Kalaripayatu od strane Agasthyar Sidda Marma Kalari Sanghom škole iz Kerale pod vostvom učitelja Gurukkala Gliston Prakasha (photo by Marko Gracin).