U početku bijaše sunya

07 Ožujak 2020
 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 6. ožujka, u sklopu suradnje s Arheološkim muzejom iz Zagreba i Veleposlanstvom Indije održan je prvi u nizu programa pod nazivom "U početku bijaše śūnya" : Izložba "Nule" Jakova Žapera sjajno se uklopila u ambijent Dvorane kulture 'Joga u svakodnevnom životu'. Nadahnut indijskim matematičkim tekstom prof. Žaper je majstorski jednostavno kompozicijom, ritmom i bojama uprizorio śūnyu.
Prof. Lavoslav Čaklović poveo nas je na jedinstveno putovanje od broja do svijesnosti. Mogli smo čuti kako su se brojevi poimali u Indiji u Navya-Nyaya školi u 13.st. i kakva je njihova veze sa Russellovim paradoksom. Što je svijest i zašto čitati Patanjalijeve joga sutre. Kroz igru i zabavu razvijati svijest o brojevima, za djecu i odrasle putovanje je tek počelo...

 

 

Održivost u svakodnevnom životu / Neboder za ptice

01 Ožujak 2020
 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 28. veljače u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' održan je okrugli stol pod nazivom 'Održivost u svakodnevnom životu' na kojem su sudjelovali stručnjaci s područja arhitekture, energetike, bioraznolikosti, urbanog planiranja i arheologije.

 


U subotu, 29. veljače svečano je otvoren 'Neboder za ptice', umjetnička instalacija autora Vladimira Perića Talenta. Samom otvorenju prethodio je kulturno-umjetnički program: performance 'Svileni let' u izvedbi plesačica na svili te klasična glazbena izvedba violinista Alberta Surine.

 

Prezentacija Kalaripayattu - drevne indijske borilačke vještine iz Kerale, Indija

23 Veljača 2020

 

U subotu, 22.veljače u Rijeci moglo se po prvi puta uživo vidjeti drevnu indijsku borilačku vještinu  Kalaripayattu. Iznimna priredba organizirana je u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj. 
Predstavljen je tzv. južni stil Kalaripayatu od strane Agasthyar Sidda Marma Kalari Sanghom škole iz Kerale pod vostvom učitelja Gurukkala Gliston Prakasha (photo by Marko Gracin). 
 

Najava: Prezentacije i okrugli stol: Održivost u svakodnevnom životu

15 Veljača 2020

 

 

 

Prezentacije i okrugli stol Održivost u svakodnevnom životu održat će se 28. veljače 2020. u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' u Rijeci. 

Najava: Kalaripayattu - drevna indijska borilačka vještina iz Kerale, Indija u subotu, 22. veljače 2020.

15 Veljača 2020

 

 

 

U Rijeci se predstavlja drevna indijska borilačka vještina Kalaripayattu. Rijetka je to prilika da se doživi ta vještina, a predstavljanje se održava u subotu 22. veljače u 18 sati i 30 minuta u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' na adresi Spinčićeva 2. Sve je organizirano u suradnji sa Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj. Ulaz je slobodan.

Kalarippayattu - borilačka vještina Kerale

Kalaripayattu je drevna indijska borilačka vještina koja svoje korijene vuče iz indijske države Kerala. Smatra se majkom svih borilačkih vještina i jedna je od najstarijih na svijetu. Sastoji se od tjelovježbe, oružane i nenaoružane borbe, kontrole disanja, meditacije, poznavanja vitalnih točaka na tijelu i znanja ayurvede.
Južni stil ove vještine biti će nam predstavljen od strane Agasthyar Sidda Marma Kalari Sanghom škole iz Kerale, pod vodstvom učitelja Gurukkala Gliston Prakasha. Južni stil Kalaripayattua potiče od spisa čuvenog rishija Agasthyae i spisa znanih kao 'thaliyola granda'.

Učenici škole Kalaripayattua uče se ovoj posebnoj borilačkoj vještini kao načinu života sa razvijanjem susosjećanja prema svojim suborcima kao i prema zajednici.